Podzimní perníkový dort s tvarohovým krémem a flambovaným ovocem
Podzim je tady a s ním opět velká touha zapnout troubu a rozvonět to doma čerstvě upečeným koláčem se sezónním ovocem. Já jsem se letos zamilovala do dortů a tak je zkouším na všechny způsoby. A právě s využitím sezónního ovoce mě to nesmírně baví.
Do tohoto dortu můžete využít švestky, hrušky, jablka a vždycky bude výsledek naprosto lahodný, vonící podzimem, dávající signál, že máte zatopit v krbu, obléknout teplé ponožky, uvařit čaj a užívat si pohody domova, když je venku sychravo a brzy se stmívá. K takové atmosféře je tenhle dekadentní dort skvělým parťákem, tak neváhejte a třeba hned o víkendu si ho vyzkoušejte. V noci se už teploty budou blížit k nule :)
Suroviny:
Na korpus o průměru 20cm
- 400g polohrubá mouka
- 1 kypřící prášek do perníku nebo 1 prášek do pečiva promíchaný s perníkovým kořením
- 1 lžička jedlé sody
- 300g cukru krupice
- 150ml kvalitního slunečnicového oleje
- 2 vejce
- 3 lžíce holandského kakaa
- 1 sklenice povidel (švestková, hrušková, jablečná)
- ½ l mléka
Na krém
- 750g tučného tvarohu
- 500ml smetany na šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
- 50g cukru
- Kardamom nebo skořici (můžete i obojí)
Na zdobení
- 1 polévkovou lžíci másla
- 50g cukru krupice
- 50ml medoviny
- Sezónní ovoce – švestky, hrušky, jablka
- Troubu si předehřeju na 170 °C. Cukr vyšlehám s olejem, přidám po jednom vejce a poté ke směsi proseju všechny sypké ingredience – mouku, sodu, kypřicí prášek, kakao a případně koření.
- Vmíchám polovinu povidel a mléko. Formu o průměru 20cm si vyložím pečícím papírem, boky vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Pokud máte formu nízkou, pak nevysypávejte moukou, ale nastavte ji pruhem pečícího papíru, který přilne k vymazané stěně.
- Těsto vliju do formy a peču cca. 1 hodinu. V polovině pečení překryju korpus alobalem, aby se povrch nespálil. Jeho dostatečné propečení otestuji zapíchnutou špejlí, na které nesmí ulpět drobečky těsta. Vyjmu z trouby a nechám chladnout cca. 10 minut ve formě, opatrně vyjmu a dám vychladnout na mřížku.
- Vršek vychladlého korpusu seříznu do roviny, poté nadvakrát prokrojím, tak abych získala 3 pláty. Korpus se lépe prokrajuje, když ho vychladlý zabalíte do potravinové folie a necháte odpočinout v lednici do druhého dne. Oba spodní pláty potřu zbylými povidly.
- Připravím si krém. Vyšlehám elektrickým šlehačem všechen tvaroh s cukrem, skořicí, případně kardamomem, opatrně vmíchám stranou ušlehanou smetanu s oběma ztužovači. Krém nechám v lednici alespoň 30 minut zatuhnout, bude se mi s ním pak lépe pracovat.
- Čtvrtinu krému namažu na spodní plát korpusu, přiklopím prostředním plátem, opět namažu čtvrtinu krému a přiklopím vrchní částí. Tu potřu zbylou polovinou krému, dort tak bude vypadat bohatě.
- Ovoce si omyju, očistím a nakrájím na větší kousky či silnější plátky – švestky stačí rozpůlit.
- Ve vyšší pánvi si rozehřeju cukr, a když začne karamelizovat, přidám máslo. Až se rozpustí, přidám ovoce a prohřívám cca. 10 minut. Zaliju alkoholem, zapálenou špejlí ovoce podpálím a nechám dohořet. Po vychladnutí a těsně před podáváním naaranžuju ovoce na vršek dortu včetně šťávy.
Můj tip: Z odříznuté vrchní části korpusu, který rozdrobíte, můžete na vršku dortu vytvořit „mantinely“ a ovoce se šťávou vám déle zůstane navrchu a nebude mít tendenci tak rychle stékat.