Hokkaido burgery s dýňovým čatní
Roztrhl se s nimi pytel. Rostou jako houby po dešti a nutno říct, že hodně z nich pozvedlo tento pokrm na úplně jinou úroveň, než jak je známe z velkovýroben typu McD či BK.
Jistě, burgrárny….strašný slovo, o to lepší chuťový zážitek…..bistra a restaurace s nabídkou vlastnoručně pečených housek plněných šťavnatým masem, čerstvou zeleninou, domácí majonézou a salsou, za kterou by se ani Jamie Oliver nemusel stydět.
Nikdy mě to splihlé NIC ve fastfoodech neříkalo, ale teď…..BURGER JE KING. Děláme doma všemožné variace, hrajeme si s náplněmi, pečeme máslové houstičky s posypkou i bez a …..ještě jsme se nepřejedli. A protože burger dovolí být kreativní nekonečně.
Je to báječný společník jak k obědu, na večer, piknik nebo narozeninovou párty. Prostě kámoš pro každou příležitost. Tak jestli jste jím doteď opovrhovali, přišel čas na to změnit názor a pokorně smeknout. Zkuste experimentovat a najít si tu svou nejlepší kombinaci, je to fakt zábava!
Dýňové Burgery jsou jednou z našich rodinných stálic.
Na 8 burgerů potřebuju
Suroviny:
400g dýně ( nejlíp hokkaido, ale i máslová nebo muškátová je skvělá)
500g mleté hovězí maso (vybírám pečlivě, nejlíp z domácího chovu – na výsledku je to opravdu znát)
5 stroužků česneku
2 půlky sušených rajčat v oleji
30g strouhaného parmazánu
1 vejce
150g zakysané smetany
100g dýňové čatní
strouhanku, sůl, rukolu, trochu oleje, pár lístků čerstvé bazalky
housky na Burgery …….podle receptu od Maškrtnici
– výroba je sice zdlouhavá, avšak nenáročná a houstičky jsou doopravdy vymazlený. Vůbec se jich nebojte, vypadají složitě, ale ve výsledku vlastně jen čekáte, až těsto vzejde – zvládne to i začátečník. Pokud máte doma hodně hladových krků, pak klidně vyrobte housky z celého množství – zmizí během chvilky. Když ne, udělejte si jich třeba jen polovic. Výborné jsou i další dva dny – třeba k snídani s marmeládou……
- Upeču si dýni. Rozříznu ji napůl, vydlabu semínka, řezem položím na plech a peču na 200°C tak hodinu a půl. Díky pokličce ze slupky se mi dýně upeče, ale nevysuší. Půl hodinky před koncem přidám neoloupané stroužky česneku.
- Až dýně vychladne, rozmačkám ji vidličkou – ne úplně na kaši, menší kousky dýně vypadají v burgeru krásně a skvěle chutnají. Přidám mleté maso, nakrájená sušená rajčata, nasekanou bazalku, parmazán a vajíčko. Osolím a dosypu strouhankou tak, aby mi šly tvarovat karbanátky a nelepily se. Jsem opatrná a přisypávám pomalu, abych neměla směs příliš tuhou.
- Ze směsi dělám kuličky – cca. o 130g a jemným splácnutím vytvořím nižší karbanátky, které nechám v lednici asi půl hodinky ztuhnout.
- Mezitím si připravím omáčku ze zakysané smetany a vyloupaných, rozmačkaných pečených stroužků česneku. Osolím a opepřím. Pokud budete mít po ruce kvalitní majonézu, dopřejte si malou lžičku. Chuť omáčky bude krémovější.
- Rozpálím si gril nebo troubu. Hamburgerové housky opeču na grilu řezem dolů, v troubě je vyskládám na plech řezem nahoru a zapnu horní gril. Hlídám, abych je nespálila, je to rychlovka.
- Teď je čas na maso. Rozpálím gril na maximum. Pokud nemáte, vystačíte si s pánví a trochou oleje. Burgery potřu lehce olejem a vložím na gril, přiklopím a griluji 3 min (s přiklopeným grilem peču zároveň z obou stran). Na pánvi to bude trvat o trošku dýl, ale to určitě odhadnete – jako byste dělali klasický karbanátky.
- A vrstvím. Opečenou housku potřu dýňovým čatním, posadím masový karbanátek, navrším hrst rukoly a zakápnu omáčkou s česnekem. Přiklopím a servíruju.