Jednohubka s kachními prsy a cibulovým čatní
Španělsko má svou sušenou šunku jamón, Itálie zase prosciutto. A my v Monamy máme česká sušená kachní prsíčka, doma vyrobená….tak jednoduše, jak to jen jde……a tak dobrá, že to vypovědět snad ani nejde.
A jak je následně využít? To je už jen na vás – s pikantní marmoškou, medem, čatním nebo taky s křenem a podušeným jablíčkem. A nebo si udělejte slavnostní jednohubky, tak jako my.
Bylo to před jarním odjezdem na Sardinii, kdy zbýval v lednici poslední kousek. Venku bylo krásně, my betonovali základové pasy a v pauze si je vychutnali s pěkně vychlazenou plzní. Takhle zedničit, to bychom mohli každý den…..
Suroviny:
čerstvý kozí sýr
troška másla
bylinky na obalení – pažitka, koriandr, libeček, petrželka nebo směs ( to co máte nejraději)
pár plátků sušených kachních prsíček
- Utřu máslo a přidám k němu kozí sýr, pěkně zapracuju, ochutím zlehka solí a pepřem. Vytvaruju kuličky o velikosti vlašského ořechu a dám je vychladit do lednice.
- Pokrájím si bylinky na nudličky a vychladlé kuličky v nich obalím.
- Navrch stočím plátek kachního prsíčka a doprostřed vložím pikantní cibulové čatní.
Na sušená kachní prsíčka potřebuji:
400g kachních prsou s kůží
150g hrubozrnné mořské soli
75g krupicového cukru
snítku tymiánu
snítku rozmarýnu
2 pomeranče
- Kachní prsa očistím a případně vykostím.
- Smíchám sůl s cukrem, nasekaným tymiánem a rozmarýnem. Polovinu této směsi rozprostřu na plátěný ubrousek, navrch položím celá prsa a zasypu opět solnou směsí. Důkladně zabalím.
- Balíček vložím do skleněné nebo porcelánové misky, pokapu šťávou z pomerančů a zakryju folií. Teď už jen týden počkám……
- Prsíčka rozbalím, důkladně omyju studenou vodou a osuším.
- Uchovávám v lednici ve folii a krájím na ultra tenké, průsvitné plátky. Vydrží určitě 14 dní, ale zaručeně vám zmizí dřív. Nám teda vždycky.