Citrusová sezóna je u konce. Ale ještě než úplně skončí, je potřeba se s ní náležitě rozloučit. Ideálně nějakou dobrotou, která bude slavnostní, ale jednoduchá na přípravu, protože jarní počasí za oknem láká ven a v kuchyni už moc dlouho nevydržíme.

Proto mám při ruce recept na šťavnaté dortíky, rozplývající se na jazyku, prosté mouky, nadýchané a přesto syté. Přesně takové, které mi připomenou italské sluníčko, až se přižene mrak, zvedne vítr a začne pršet. Takové, které zaženou touhu nadávat na aprílové počasí, až nás nečekaně vyžene zpátky domů.

Věřte mi, že tyhle dortíky vás přenesou až dolů pod Neapol, do slunné Kalábrie, možná i dál až na Sicílii.

Suroviny:

200g másla

200g třtinového cukru

200g mletých mandlí

100g hrubé kukuřičné mouky (k přípravě polenty)

3 vejce

20g vanilkového cukru

nastrouhanou kůru ze 2 pomerančů ( pozor! jen oranžovou část – bílá je hořká)

vymačkanou šťávu z 1 pomeranče

1 kypřící prášek do pečiva

Na sirup:

vymačkanou šťávu ze 2 pomerančů

160g extra pomerančové marmelády (ze světlých či červených pomerančů)

Na zdobení:

200 g zakysané smetany

plátky pomeranče, lístky máty, mandlové plátky

  1. Předehřeju si troubu na 160°C.
  2. V rendlíku si rozehřeju máslo, přidám k němu oba cukry a na mírném plameni rozpustím.
  3. Do mísy nasypu polentu, namleté mandle a kypřící prášek. Přidám nastrouhanou pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu. Důkladně promíchám a poté přidám lehce rozšlehaná vejce a rozpuštěné máslo s cukrem. Důkladně promíchám, až se vše pěkně spojí.
  4. Formu ( kulatou na dort nebo čtvercovou 20x30cm) vyložím pečícím papírem, vliju do ní těsto a dám péct do trouby na 45 min.
  5. Vychladlý korpus vyndám z formy, ale ještě neodebírám pečící papír. Přeliju sirupem tak, aby stekl i po stranách.
  6. Sirup: v rendlíku zahřeju vymačkanou šťávu z pomerančů, přidám k ní marmeládu a za mírného varu redukuju tak, abych získala hustší sirup, který je však stále tekutý.
  7. Hotový dort nechám v lednici vychladit přes noc.
  8. Druhý den si vykrájím pomocí kovových kroužků dortíky a dozdobím je zakysanou smetanou, pomerančem, mátou a posypu plátky opražených mandlí. . Taky můžete zůstat u celého dortu, ozdobit ho a poté krájet na jednotlivé porce.