Slepované sušenky
Je pár jídel, u kterých se vždy ohlásí vzpomínka na dětství. Jedním z nich je vánoční cukroví. Vidím naši panelákovou miniaturní kuchyni, jídelní stůl jedním přehozením igelitového ubrusu proměněný na pracovní plochu, mamčiny ruce od mouky a pohled z okna, za kterým co by kamenem dohodil a hluboko pode mnou teče řeka jednou modrá, jindy zelená nebo červená. Záleželo na tom, jakou barvu papíru zrovna fabrika vyráběla.
Chodila jsem uždibovat těsto do lednice a prstem vylizovala mísu od krému. Užívala si nicnedělání a pozorovala, co se děje venku pode mnou i na protějším kopci. A pak, když zbyla trocha krému, slepovala jsem sušenky, balila je do alobalu a těšila se na druhý den, až se obsah balíčku krásně rozleží, sušenky změknou a my hotovou štafetku nakrájíme zešikma na plátky. Tohle je můj advent…..
Ale můžete si je udělat kdykoliv…….stejně jako my s Nikolou.
Suroviny :
2 balíčky hranatých máslových sušenek
100g lučiny
50-100g hustého bílého jogurtu
100g marmelády – u nás tentokrát mandarančová s čokoládou
trocha cukru
- Dohladka vymíchám lučinu, bílý jogurt a marmeládu. Když mám v marmeládě kousky ovoce a kůru ( v Monamy je máme vždycky J) použiju mixér. Podle chuti ještě případně dosladím cukrem.
- Pomažu vždy jednu stranu sušenky a vrstvím je na sebe, dokud mi komínek nezačne padat.
- Zabalím do alobalu, šoupnu do lednice a 24 hodin kolem ní chodím obloukem, abych náhodou nechtěla vyzkoušet výsledek předčasně.
- Příští den nakrájím a pak už jen sleduju, jak mi mizí před očima.