Panna cotta
Když chci udělat radost – nemluvím o ničem grandiózním ani ohromujícím, myslím takovou tu malou radost, která potěší, zahřeje u srdce a vy víte, že ten druhý vás má rád a záleží mu na vás – pak udělám panna cottu – skleničku bohaté smetany s pravou vanilkou korunovanou svěží marmeládou. Pro každého jednu, pro každého jedinečnou. Tak, aby si s ní mohl zalézt do koutka a lžičkou pomalu vychutnávat každé sousto.
Panna cotta je mazlivá záležitost. Jak stvořená pro vyznání lásky. Její příprava je jednoduchá, stačí pár surovin a vykouzlíte jeden z nejlepších dezertů na světě.
Suroviny :
2 lžičky jemně mleté želatiny
500ml smetany ke šlehání
40g prosátého moučkového cukru
1 vanilkový lusk
100g malinové, ostružinové nebo višňové marmelády
- Do misky dám 2 lžíce vody a vsypu želatinu. Nechám 5 minut stát, želatina vodu nasákne.
- Smetanu vliju do rendlíku, přidám cukr a rozpůlený, vyškrábnutý vanilkový lusk a pomalu zahřívám až k varu. Občas zamíchám.
- Přidám želatinu a necelé dvě minutky povařím, aby se důkladně rozpustila.
- Naliju do skleniček, nechám zchladnout a dám minimálně na 4 hodiny chladit do lednice.
- Před podáváním ozdobím malinovou nebo višňovou marmeládou.
A nebo: vliju panna cottu do formiček lehce vymazaných olejem a po vychlazení v lednici opatrně vyklopím. Marmeládu lehce naředím vodou, svařím, nechám vychladit a dezert na talíři studenou omáčkou přeliju.
Na výlety si panna cottu připravím do malých kelímků, vezmu piknikovou deku a vykouzlím hravě parádní zakončení stolování v trávě.