Narozeninový citronový dort
Když se Nikola narodil a bylo to sotva pár týdnů před mými narozeninami, zařekla jsem se, že odteď oslavu svých narozenin nepřipravuju. Chystám dobroty, dárky, dekorace a ….no prostě všechno pro ostatní v rodině, tak alespoň ten svůj den si chci užít bez dlouhých příprav v kuchyni a po nákupech.
To zařeknutí mi dlouho nevydrželo. Stačily dva roky a pustila jsem se zase do svýho narozeninovýho dortu sama. To protože a fakticky objektivně, nikdo ho neudělá táááák dobrý jako já. Já se znám nejlíp a přesně vím, co bych zrovna chtěla na svátečním stole mít. Takže konec polehávání, zástěru uvázat a zítra servírujeme můj narozeninový citronový……áááách ten byl!
Korpus
- 120 g másla v pokojové teplotě
- 3 velká vejce
- 130 g třtinového cukru
- kůra ze 2 bio citronů
- 200 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 50 g jablečné přesnídávky
- 60 ml citronové šťávy
Krém
- 160 g másla v pokojové teplotě
- 250g mascarpone
- 1 lžíce cukru moučka
- 200 g Lemon Curd
- Pečicí formu o průměru 22 cm vyložím pečicím papírem. Troubu předehřeju na 175 stupňů.
- V míse vyšlehám máslo s cukrem do pěny a pak po jednom zašlehávám vejce, až vznikne lehká nadýchaná pěna. Přidám citronovou kůru a zašlehám.
- V jiné misce smíchám mouku a prášek do pečiva.
- Mouku společně s citronovou šťávou a jablečnou přesnídávkou přidám k vaječné směsi a promíchám.
- Těsto dám do formy a uhladím. Peču cca. 45 minut. Špejlí vyzkouším, jestli je dort už upečený. Poté nechám úplně vychladnout.
- Na krém vyšlehám máslo s cukrem do téměř bílé nadýchané pěny a poté zašlehám skleničku Lemon Curd a mascarpone. Máslo, mascarpone i Lemon Curd musí mít zhruba stejnou teplotu, jinak se krém srazí.
- Vychladlý korpus rozříznu v půlce na dva díly. Na spodní část rozetřu větší třetinu krému a pak dort potřu tenkou vrstvou krému tak, aby byl všude zarovnaný a nechám asi 10 minut chladit. Na tuto základní vrstvu rozetřu zbytek krému kromě asi šesti lžic, které budou na ozdobu. Uhladím.
- Do cukrářského sáčku dám zbylých 6 lžic krému a na dort udělám jednu malou pusinku. Obrácenou čajovou lžičkou ji rozetřu do ztracena a na jejím konci udělám pusinku další. Pokračuju, až bude celý dort ozdobený. Protože mám po ruce proslazené fialkové květy, ozdobím jimi, ale klidně použijte jakékoliv jiné květy nebo citronové plátky.
- Nechám chladit ideálně přes noc, aby se všechny chutě propojily.
Můj tip : Pokud nejste milovníci citronu, nahraďte lemon curd orange curdem, citronovou šťávu a kůru tou pomerančovou a máte rázem jemnější a sladší obdobu dortu. Krásné narozeniny a užijte si svůj den se vším všudy!