Jsou jídla, která to nemají pod sluncem jednoduchý. A to čistě z toho důvodu, že s nimi má většina lidí už v útlém věku negativní zkušenost. Však to každý z nás zažil…..paní učitelku (v mém případě ještě soudružku), jak stojí jako bůh pomsty u stolu ve školní jídelně a nutí mě jíst přesně to, co mi nechutná a z čeho se mi pomalu, ale jistě začíná dělat šoufl…… koprovka, játrová omáčka nebo…….žemlovka.

Vita se kdysi zmínil, jak ji nesnáší. To rozbředlé sladké cosi, u kterého si jako malej kluk vytrpěl pár krušnejch chvilek. A protože já to měla podobně se zelenými fazolkami, které mě on po 15 letech odmítání naservíroval a já si vrněla blahem……jeho zmínka se jednoduše stala výzvou. Výzvou korunovanou úspěchem. A tak byla paní Žemlovka vzata na milost a zabydlela se u nás.

Suroviny

  • 1 veka, nakrájená na plátky ( starší rohlíky, vánočka, mazanec – prostě bílé pečivo)
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce, oddělené žloutky a bílky
  • 8 lžic krupicového cukru
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 velká jablka, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
  • 500 g měkkého tučného tvarohu
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce změklého másla
  • 30 g vanilkového cukru
  • 1 žloutek ( bílek přidejte k těm dvěma nahoře)
  • 50 g rozinek namočených v rumu tuzemáku
  1. Připravím si tvarohovou nádivku – utřu v míse změklé máslo s moučkovým cukrem, přidám tvaroh a žloutek. Vymíchám dohladka a nakonec přidám vanilkový cukr a scezené rozinky ( rum nevylejte – ještě se bude hodit!)
  2. V druhé míse prošlehám mléko se žloutky, přidám 2 lžíce cukru, rozpuštěné máslo a zase prošlehám. V této směsi namáčím plátky pečiva a nechám je krátce nasáknout.
  3. Troubu předehřeju na 160 °C. Menší pekáček nebo víc menších forem si vymažu máslem, na dno dám první vrstvu pečiva namočeného v mléčné směsi. Na pečivo přijdou pokrájená jablíčka a slabá vrstva marmelády.
  4. Následuje vrstva tvarohové nádivky a závěrečná poklička z plátků pečiva. Tu ještě pokapu rumem z rozinek a dám zapéct do vyhřáté trouby na 45 minut (u menších forem postačí 35 minut)
  5. Když se blíží konec pečení, ušlehám si ze zbylých 3 bílků a 6 lžic cukru pevný sníh a upečené žemlovce vykouzlím krásnou sněhovou čepici. Tu nechám zapéct v troubě 5 – 8 minut, jen tak, aby sníh hezky zezlátnul, ale nezhnědly mu špičky.

Něco navíc: Žemlovka je báječná i studená. Proto se nám doma osvědčily menší formy, které pak skvěle poslouží jako porce svačiny nebo vydatné snídaně. To ale málokdy, protože do druhého dne nám jednoduše většinou nezbude.