Jsou jídla holčičí a jídla klučičí. Co se u koho doma vaří, záleží hlavně na tom, kolik členů domácnosti je chlapů a kolik dámiček. A samozřejmě také na tom, zda je rodina spíš matriarchálního založení či zůstává u osvědčeného patriarchálního vzorce.

U nás doma bývala převaha ženských 3:1 a tak, když zbylo tátovi od oběda pořádný chlapský jídlo na druhý den, vařila mamka pro nás tři pirohy plněné tvarohem a bramborami, rýžový nákyp, žemlovku a nebo taky bramborový šišky s mákem. Táta tu naši malou vzpouru po očku sledoval a nekomentoval.

Teď se mi karta obrátila. Drtivá většina naší domácnosti v poměru 4:1 se honí na zahradě za fotbalovou mičudou, zásadně neobrací špinavé ponožky a neustále něco hledá. Postavit se při výběru společného jídla takové přesile vyžaduje notnou dávku sebezapření či ztrátu sluchu, protože odolat připomínkám, které se mi sypou na hlavu prosazujíce sladké jídlo, není pro slabý povahy.

Jasně, přeháním……..tak zlý to není. Ale přesto, když si chci dopřát nějakou pohádku mládí, pak ten nejlepší čas nastává ve vzácných chvílích, kdy náš dům osiří, všichni někam odjedou či se vypaří a já si můžu uvařit jen a jen pro sebe.  Milé dámy, které nesete podobný životní úděl…… tenhle recept je jen a jen pro nás.

Suroviny

  • 1000g den předem uvařených brambor ve slupce
  • 300g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 2 špetky soli
  • 50g másla
  • 100g mletého máku
  • 100g moučkového cukru
  • 150g ostružinové marmelády
  1. Brambory uvařené předchozí den ve slupce oloupu a nastrouhám na jemném struhadle.
  2. Přidám mouku, vejce a sůl a vypracuju tuhé lehce lepivé těsto. Pokud by lepilo příliš, dosypu mouku podle potřeby.
  3. Z těsta dělám šišky, velikost je čistě na vás, jen dbejte, ať jsou všechny přibližně stejné. V opačném případě by se vám těžko odhadovala doba vaření.
  4. Mezitím si dám vařit velký hrnec lehce osolené vody. Šišky vhazuju do vroucí vody, opatrně odšťouchnu ode dna. Poté, co vyplavou, vařím ještě 2 – 3 minuty. To závisí na jejich velikosti. Když si nejsem jistá, jednoduše jednu vylovím a vyzkouším.
  5. Po vyjmutí pomocí cedníku je vložím do hrnce, přiložím kousek másla a přiklopím pokličkou, aby nevychladly.
  6. Ostružinovou marmeládu dám do rendlíku a přivedu k varu, mírně rozředím vodou (v případě dospěláků může být i bílý rum nebo vodka) a nechám chvilku povařit.
  7. Na talíři šišky neprve přeliju glazurou, poté posypu mákem smíchaným s moučkovým cukrem.