Už dávno vím, že když mám práce nad hlavu a nevím, kam dřív skočit, je to přesně ta chvíle, kdy snadno podlehnu tomu, že hřeším na svou životosprávu. A to se týče jídla především. Je tak snadný tuhle zobnout kousek parmezánu, tamhle zapomenutou svačinu od dětí a nakonec vše uzavřít tabulkou čokolády pro doplnění rychlých sacharidů. A pak večer, když se zastavím, uvědomím si, jak to bylo dneska celý špatně a že stačilo tak málo a mohlo být všechno jinak.

Proto tu mám jídlo, které je úžasně dobré stejně tak v teplé úpravě, ale pochutnáte si na něm i za studena. Je to můj evergreen, když je nejhůř, záchrana na cesty, ale i odměna v zimních dnech……hrst prospěšných obilovin, spousta zeleniny, bylinek, trocha ořechů a sýra, hojně olivového oleje a zastříknout citronem……a je tu oběd, svačina či večeře nebo taky všechno naráz – perfektní, zdravá, plná energie a nabušená vitamíny. Ideální pro tento zimní čas. Zvlášť pokud nyní v Adventu máte napilno stejně jako já.

Protože miluju koriandr, má u mě tato bylinka prim i v tomto pokrmu, ale dá se úspěšně nahradit jakoukoliv jinou, podle vaší chuti či momentální nálady. A bylinkami nešetřete, uvidíte, že i když vám ruka trošku ujede, nic se neděje…..naopak, bylinky jsou královny…..v létě i v zimě!

Ingredience:

  • 300 g celozrnného bulguru
  • mix oblíbené zeleniny – lilek, cuketa, paprika, cibule, česnek, žampiony, pastiňák, mrkev, celer
  • pepř a sůl
  • olivový olej
  • 1 citron
  • bylinkové pesto (koriandrové, mátové, petrželové, bazalkové, rajčatové)
  • svazek čerstvých bylinek
  1. Všechnu zeleninu očistím, nakrájím na větší kousky a ve velké míse promíchám s olivovým olejem, trochou pepře a soli. Vše vložím na plech vyložený pečícím papírem a dám péct při 180°C na 45 minut.
  2. Mezitím uvařím bulgur podle návodu. Pokud chci výsledný pokrm konzumovat teplý, pak ho udržuji v teple. Při přípravě salátu na další den mohu nechat bulgur vychladnout.
  3. Bulgur zlehka promíchám s upečenou zeleninou, přidám bylinkové pesto podle chuti, zastříknu citronovou šťávou a troškou olivového oleje, případně dosolím.
  4. Nakonec bohatě posypu nasekanými bylinkami a mohu podávat.

Můj tip: Co zbude, uchovejte v lednici a druhý den máte parádní salát, který stačí lehce osvěžit citronem a olejem, aby se „probudil“.