Čokoládová bábovka s višňovou glazurou
Teď v létě je to ovocný masakr a stejně jako každý jiný výrobce a zpracovatel ovoce, tak i u nás v Monamy kopírujeme sezónu a stejně jako je začátek června zasvěcený jahodám, první polovina července malinám a rybízu, následovány višněmi, tak teď koncem července jsme již v dekádě borůvek a ostružin. Je tolik plodů, tolik chutí a tak málo času!
Proto také blogové články zejí prázdnotou a těžko mi vystačí chvilka na nějaký extra počin, který by stál za vyfocení a zaznamenání. Ale přece…..když přijdou dny deštivý a venku je nevlídno, skoro k podzimu to vypadá, pak mám chuť upéct něco voňavýho, intenzivního….na zahřátí. A přestože bych měla využít toho, že mám den, dva volna, řádím v kuchyni a teprve když na stole voní právě z trouby vytažená bábovka, pak jsem spokojená.
Ta dnešní je hóóóóódně čokoládová kombinovaná s kyselostí višní a trochou růžového pepře, korunovaná bílým rumem. Tak jestli máte v dešti taky chuť tančit u plotny, pojďte se mnou. :)
Suroviny :
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- 250g hladké mouky
- 30g kakaa holandského typu
- 1 lžička jedlé sody
- 125 ml smetany na šlehání
- špetka soli
- 200g čokolády 70%
- 125 ml podmáslí
- 200g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 240g másla
- 4 vejce + 1 bílek
- 150g višňové marmelády s růžovým pepřem
- Troubu si předehřeju na 170°C. Vymažu si a vysypu bábovkovou formu.
- Mouku prosiju do mísy, přidám kakao, jedlou sodu a sůl. Vše důkladně promíchám a odložím stranou.
- V rendlíku přivedu smetanu k varu. Odstavím, přidám do ní nalámanou čokoládu a vymíchám dohladka. Poté přiliju podmáslí, promíchám a nechám vychladnout.
- Ve velké míse vyšlehám máslo s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny, přidám postupně všechna vejce a bílek a důkladně zašlehávám. Poté postupně a na střídačku zapracuju čokoládovou i moučnou směs.
- Hotové těsto vliju do formy a peču 55-60 minut. Před vyjmutím vyzkouším špejlí, zda je bábovka upečená. Na špejli nesmí ulpět vlhké drobečky. Bábovku nechám cca. 10 minut ve formě, pak vyklopím a nechám vychladnout na mřížce.
- Višňovou glazuru připravím prostým rozpuštěním marmelády v rendlíku a tekutou glazurou přeliju bábovku. Po vychladnutí opět ztuhne.