Crumble s karamelizovanými jablky a vlašskými ořechy
Víte, jaký dezert je nejlepší, když je venku nevlídno, deštivo a vlezlo?
Takový, který se jí ještě teplý….takový, který dokáže prohřát a polaskat….takový, se kterým se schoulíte pod peřinou a vyhlásíte pro dnešní den nicnedělání. Přesně takový je crumble.
Naposledy jsem si ho dávala v malé kavárně na břehu Atlantiku, v deštivé Cumbrii, kde voda padala shora a mořský příboj s ohromnou silou narážel do přístavní zdi, až se rozstříknuté kapky mořské vody smísily s tou dešťovou a vítr nám je metal do tváře. Pak jsme u kávy pozorovali tu sílu živlu, bořili lžičku do kouřícího se crumble a bylo nám hezky.
Říkám si, že při tom aprílovém počasí, kdy toužíme po sluníčku a teplu, by se takový prohřívací dezert hodil. Tak mrkněte do sklepa, jestli vám tam ještě nezbylo pár jablíček od podzima a pojďte na to!
Ingredience – na 4 porce
- 2 skleničky jablíčkové s karamelizovanými ořechy nebo
na drobenku:
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 15g mletých ovesných vloček
- 20g cukru
- oříšek másla – cca. 1 polévková lžíce
- Nejdříve si připravím jablka. Oloupu je, zbavím jadřince a pokrájím na menší kousky.
- V hrnci si roztavím bílý cukr na tmavší karamel. Stále míchám, trvá, než se cukr prohřeje a rozpustí. Pak přidám cca. 3 cl vody, pozor prská a zamíchám – karamel se nemusí úplně rozpustit. Přidám připravená jablíčka, citronovou šťávu a přivedu k varu. Vařím 15 minut a v polovině varu přidám spařené vlašské ořechy. Často míchám, odspodu, až do hustší konzistence.
- Jablíčkovou směs mohu hned použít nebo naplnit do skleniček a zavařit. Budu ji mít tak vždycky při ruce.
- Připravím si drobenku. Mezi prsty důkladně promnu máslo spolu s ořechy, ovesnými vločkami a cukrem, až získám vlhčí drobenku. Případně přidám ořechy či máslo.
- Do máslem vymazané zapékací misky dám ¼ připravené jablečné směsi ( ½ skleničky jablíčkové Monamy), zasypu drobenkou a dám zapéct do trouby vyhřáté na 180°C na 12 minut. Po vyjmutí z trouby nechám pár minut zchladnout a můžu podávat.
Něco navíc: S crumblem se skvěle doplňuje zmrzlina. Nejlepší je čistě smetanová nebo vanilková, ale určitě nešlápnete vedle ani s karamelovou nebo ořechovou.