Nechápu proč, ale leta letoucí se mi vyhýbal. Míjel mě obloukem a schovával se v hromadách časopisů, kterými jsem listovala. Nakonec jsem vždy sáhla po jiném.  A skvost z největších, mistr jednoduchosti a rafinovanosti mi unikal. Asi jsem byla slepá. Neviděla jsem.

Letos v létě jsem objevila Pavlovu. Pusinkový dort. Bezé. Moji malou Ameriku. Víte, co je na něm tak fantastické? Ta nadýchanost sněhového obláčku, doplněná poctivou smetanou a čerstvým ovocem, zpočátku křehká a zranitelná, pak vláčná a poddajná. To spojení nevinnosti a hříšnosti …….neodolatelné!

Teď už je na předním místě našeho rodinného seznamu. Věřte mi…… když ho vyzkoušíte, bude tam i u vás. Co říkáte, vyzkoušíte ho? Super. Byla by škoda, kdybyste čekali tak dlouho jako já.

Suroviny

  • 6 bílků ( žloutky schovám na creme brulee)
  • špetka soli
  • 300g moučkového cukru
  • 400 ml smetany na šlehání
  • 500g mascarpone
  • 200g marmelády z bobulí – např. ostružinové
  • Maliny, ostružiny, borůvky, rybíz, angrešt – bobulové ovoce, jaké máte při ruce
  1. Troubu si předehřeju na 200°C.
  2. Ve velké míse ušlehám bílky se špetkou soli, až mám pevný sníh. Poté postupně a po troškách přidávám moučkový cukr a stále šlehám. Trvá pár minut, dokud se vejce a cukr nepropojí dostatečně a vznikne hladká, lesklá a hustá hmota.
  3. Na 2 pečící plechy si připravím pečicí papír, na který si podle misky nakreslím 4 kruhy o průměru cca. 15cm. Dělám je dostatečně od sebe, protože při pečení hmota nabude (stačí 3cm).
  4. Sníh rozdělím na předkreslené kruhy na 4 hromádky a lžící rozetřu. Tvar nemusí být úplně dokonalý. Výška hmoty má být okolo 2cm.
  5. Oba plechy vložím do předehřáté trouby, snížím teplotu na 140°C a peču lehce přes hodinu. V žádném případě troubu v průběhu pečení neotvírám, korpus by spadl!
  6. Když uplyne přibližně 1 hodina a 15 minut, zkontroluji, zda jsou korpusy na povrchu pevné a křupavé, troubu vypnu, pootevřu dvířka a nechám korpusy vychladnout a dosušit.
  7. Korpusy si často připravuji den předem a uchovám v čisté dóze. Vychladlé jsou připravené k vrstvení.
  8. V míse vyšlehám mascarpone s marmeládou, přidám vyšlehanou šlehačku, kterou jsem si připravila v jiné misce, opatrně smíchám a případně dosladím cukrem.
  9. Na servírovací podnos položím jeden korpus. Rozetřu na něj vrstvu mascarpone se šlehačkou, přihodím bobulové ovoce a přikryji dalším korpusem. Lehce přitlačím. Tak pokračuji až k poslední vrstvě a vrch dortu ozdobím bohatě ovocem.
  10. Nechám ho přes noc uležet v lednici a druhý den……..ráno u snídaně se o něj doslova přetahujeme.

Můj tip: Udělejte si efektní dezerty Pavlova na piknik nebo garden party. Stačí korpusy nalámat a vše naskládat do pěkných kelímků. Nechat 2 hodiny uležet a máte dezert, kterým ohromíte! A je vhodný i pro celiaky.