Dort Pavlova
Nechápu proč, ale leta letoucí se mi vyhýbal. Míjel mě obloukem a schovával se v hromadách časopisů, kterými jsem listovala. Nakonec jsem vždy sáhla po jiném. A skvost z největších, mistr jednoduchosti a rafinovanosti mi unikal. Asi jsem byla slepá. Neviděla jsem.
Letos v létě jsem objevila Pavlovu. Pusinkový dort. Bezé. Moji malou Ameriku. Víte, co je na něm tak fantastické? Ta nadýchanost sněhového obláčku, doplněná poctivou smetanou a čerstvým ovocem, zpočátku křehká a zranitelná, pak vláčná a poddajná. To spojení nevinnosti a hříšnosti …….neodolatelné!
Teď už je na předním místě našeho rodinného seznamu. Věřte mi…… když ho vyzkoušíte, bude tam i u vás. Co říkáte, vyzkoušíte ho? Super. Byla by škoda, kdybyste čekali tak dlouho jako já.
Suroviny
- 6 bílků ( žloutky schovám na creme brulee)
- špetka soli
- 300g moučkového cukru
- 400 ml smetany na šlehání
- 500g mascarpone
- 200g marmelády z bobulí – např. ostružinové
- Maliny, ostružiny, borůvky, rybíz, angrešt – bobulové ovoce, jaké máte při ruce
- Troubu si předehřeju na 200°C.
- Ve velké míse ušlehám bílky se špetkou soli, až mám pevný sníh. Poté postupně a po troškách přidávám moučkový cukr a stále šlehám. Trvá pár minut, dokud se vejce a cukr nepropojí dostatečně a vznikne hladká, lesklá a hustá hmota.
- Na 2 pečící plechy si připravím pečicí papír, na který si podle misky nakreslím 4 kruhy o průměru cca. 15cm. Dělám je dostatečně od sebe, protože při pečení hmota nabude (stačí 3cm).
- Sníh rozdělím na předkreslené kruhy na 4 hromádky a lžící rozetřu. Tvar nemusí být úplně dokonalý. Výška hmoty má být okolo 2cm.
- Oba plechy vložím do předehřáté trouby, snížím teplotu na 140°C a peču lehce přes hodinu. V žádném případě troubu v průběhu pečení neotvírám, korpus by spadl!
- Když uplyne přibližně 1 hodina a 15 minut, zkontroluji, zda jsou korpusy na povrchu pevné a křupavé, troubu vypnu, pootevřu dvířka a nechám korpusy vychladnout a dosušit.
- Korpusy si často připravuji den předem a uchovám v čisté dóze. Vychladlé jsou připravené k vrstvení.
- V míse vyšlehám mascarpone s marmeládou, přidám vyšlehanou šlehačku, kterou jsem si připravila v jiné misce, opatrně smíchám a případně dosladím cukrem.
- Na servírovací podnos položím jeden korpus. Rozetřu na něj vrstvu mascarpone se šlehačkou, přihodím bobulové ovoce a přikryji dalším korpusem. Lehce přitlačím. Tak pokračuji až k poslední vrstvě a vrch dortu ozdobím bohatě ovocem.
- Nechám ho přes noc uležet v lednici a druhý den……..ráno u snídaně se o něj doslova přetahujeme.
Můj tip: Udělejte si efektní dezerty Pavlova na piknik nebo garden party. Stačí korpusy nalámat a vše naskládat do pěkných kelímků. Nechat 2 hodiny uležet a máte dezert, kterým ohromíte! A je vhodný i pro celiaky.