Gulášová polévka z růžovek s cibulovými vdolky
Jsem holka z Krkonoš. Les jsme měli za humny a houbaření…..to byl častý víkendový program naší rodiny. Babička Jiřinka byla členem mykologického klubu a hlavně díky ní nesbíráme jen tradiční hřiby, podhřiby, případně babky, křemenáče nebo kozáky, ale taky jedlý „prašivky“. Její polévka z opěnek s domácími nudlemi je náš rodinný poklad.
A taky gulášovka z ………. z muchomůrky růžovky. Z klobouků, které jsou chuti jemné, delikátní a neopakovatelné. A jsou jedlé. Nebojte…..pro nás už dávno snadno rozeznatelné a s ostatními jedovkami nezaměnitelné. Takže, pokud jste taky houbařští nadšenci, kteří seberou kdeco a z lesa nikdy neodcházíte s prázdnou, pak je taky určitě poznáte a budete vařit se mnou. A vy, co se nevyznáte, určitě to napravte, protože tahle gulášovka je tak dobrá, že by byla škoda ji nikdy neochutnat.
Suroviny na polévku – 4 porce:
- 2 střední cibule, nakrájené nadrobno
- 500 g muchomůrky růžovky, pokrájené
- 6 stroužků česneku, prolisovaného
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce majoránky
- 3 bobkové listy
- hladká mouka na jíšku
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 1 l hovězího vývaru
- 1 lžíce vepřového sádla
- sůl a čerstvě mletý pepř
- Rozpálím si ve velkém hrnci sádlo a na středním plameni na něm asi 3 minuty opékám nakrájenou cibuli s drceným kmínem.
- Přidám růžovky a dál restuji asi 5 minut .
- Zapráším červenou paprikou, krátce orestuji ( pozor, aby paprika nezhořkla).Vmíchám protlak, zaliju vývarem, přidám bobkový list, osolím a opepřím. Přivedu k varu a nechám asi 15 minut provařit.
- Mezitím si připravím z oleje a mouky tmavou jíšku, kterou přes sítko přidám do polévky. Přihodím prolisovaný česnek a majoránku. Chvilku provařím.
- Nakonec ještě dochutím solí a pepřem a servíruju s cibulovými vdolky.
Suroviny na cibulové vdolky – cca. 15 ks:
- 0,5 kg hladké špaldové mouky
- 200 ml slunečnicového oleje
- 250 ml mléka
- 1 kostka droždí
- 2 vejce
- sůl
- lžička cukru na kvásek
- sezam, konopné semínko, mák
- 1 sklenička cibulového čatní
- Připravím si kvásek z droždí, poloviny mléka a cukru.
- Vykynutý kvásek smíchám s prosátou moukou, zbytkem mléka, jedním vejcem, olejem a solí. Zpočátku je těsto hodně tekuté a chvíli trvá, než se vše propojí. Vznikne lepivé těsto, které zapráším na povrchu moukou, přikryju mísu utěrkou a nechám cca. 2 hodiny kynout v teple.
- Po vykynutí tvaruji kuličky, které dlaní zploštím, do středu dám lžičku cibulového čatní a zabalím do uzlíčku, tak aby náplň nevytekla.
- Rozpálím si troubu na 180°C.
- Hotové uzlíčky pokládám na pečícím papírem vyložený plech spojem dolů, potřu rozšlehaným vajíčkem, posypu mákem, sezamem nebo konopným semínkem a peču cca. 15 – 20 minut do zlatova.