Jahodový cheesecake na uvítanou
Byl pátek podvečer, takový vlahý letní, kdy se mi opravdu už nechtělo lautr nic dělat…..jen si sednout a zírat do zelených keřů před okny. No jo, ale zítra se vracejí kluci z tábora. Po 14 dnech by si zasloužili hezký uvítání, něco víc, než prosté ahoj a jak jste se měli.
Těšila jsem se na gaunery už moc. Jeden usmolený pohled ve schránce moje touhy po bližším kontaktu dostatečně neuspokojil, a přestože jsem si s jejich odjezdem říkala Zaplaťpánbůh, bude klid, s přibývajícími dny se mi po nich přece jen zastesklo.
Co s tím? Jednoduchá volba……oba mají rádi cheesecake a na moji dnešní zevlící náladu to bude maximum energie, kterou jsem schopná vůbec obětovat. Tak jdeme na to, ať můžeme ještě skouknout poslední záblesk slunce na horizontu a přivítat vycházející měsíc.
Suroviny
- 400g sýra Philadelphia nebo Palouček (prodává Lidl)
- 250ml smetany na šlehání
- 4 vejce
- 1 sklenička jahodové marmelády
- 50g třtinového cukru
- Javorový sirup
- 200g sušenek Lotus
- 80g másla
- Rozehřeju troubu na 200°C.
- Sušenky rozmixuju krátce v robotu. Když náhodou nemáte, jde to i válečkem. Sice budou kousky o něco větší, ale to vůbec nevadí, korpus se odleží a změkne.
- Sušenkovou drť spojím s rozehřátým máslem a namačkám do dortové formy vyložené pečícím papírem (stačí dno).
- Vložím do trouby a nechám na 10 minut zapéct. Vyjmu z trouby, nechám lehce zchladnout a pak na korpus naliju krém, který jsem si mezitím připravila.
- Příprava krému: vymíchám dohladka sýr se smetanou a třtinovým cukrem, pak přidám marmeládu a postupně lehce rozšlehaná vejce a podle chuti dochutím javorovým sirupem.
- Do trouby si připravím mřížku a pod ní umístím plech naplněný asi 2 litry horké vody a teplotu snížím na 170°C. Na mřížku dám dortovou formu s korpusem i krémem a peču asi 30 minut. Hotový cheesecake poznám tak, že okraje jsou téměř pevné, ale střed dortu se ještě lehce „chvěje“.
- Hotový dort nechám vychladnout při pokojové teplotě, pak přikryju folií a v lednici odležím do druhého dne. To je nezbytnost! Teprve tak se všechny chutě spojí a docílíte toho správného gurmánského zážitku!
- Před servírováním ozdobím sezónním ovocem, jedlými květy nebo třeba jen potřu zakysanou smetanou a lehce zapráším ochuceným cukrem (k jahodové marmeládě se hodí nejlépe vanilkový). A můžeme vítat!