Byl pátek podvečer, takový vlahý letní, kdy se mi opravdu už nechtělo lautr nic dělat…..jen si sednout a zírat do zelených keřů před okny. No jo, ale zítra se vracejí kluci z tábora. Po 14 dnech by si zasloužili hezký uvítání, něco víc, než prosté ahoj a jak jste se měli.

Těšila jsem se na gaunery už moc. Jeden usmolený pohled ve schránce moje touhy po bližším kontaktu dostatečně neuspokojil, a přestože jsem si s jejich odjezdem říkala Zaplaťpánbůh, bude klid, s přibývajícími dny se mi po nich přece jen zastesklo.

Co s tím? Jednoduchá volba……oba mají rádi cheesecake a na moji dnešní zevlící náladu to bude maximum energie, kterou jsem schopná vůbec obětovat. Tak jdeme na to, ať můžeme ještě skouknout poslední záblesk slunce na horizontu a přivítat vycházející měsíc.

Suroviny

  • 400g sýra Philadelphia nebo Palouček (prodává Lidl)
  • 250ml smetany na šlehání
  • 4 vejce
  • 1 sklenička jahodové marmelády
  • 50g třtinového cukru
  • Javorový sirup
  • 200g sušenek Lotus
  • 80g másla
  1. Rozehřeju troubu na 200°C.
  2. Sušenky rozmixuju krátce v robotu. Když náhodou nemáte, jde to i válečkem. Sice budou kousky o něco větší, ale to vůbec nevadí, korpus se odleží a změkne.
  3. Sušenkovou drť spojím s rozehřátým máslem a namačkám do dortové formy vyložené pečícím papírem (stačí dno).
  4. Vložím do trouby a nechám na 10 minut zapéct. Vyjmu z trouby, nechám lehce zchladnout a pak na korpus naliju krém, který jsem si mezitím připravila.
  5. Příprava krému: vymíchám dohladka sýr se smetanou a třtinovým cukrem, pak přidám marmeládu a postupně lehce rozšlehaná vejce a podle chuti dochutím javorovým sirupem.
  6. Do trouby si připravím mřížku a pod ní umístím plech naplněný asi 2 litry horké vody a teplotu snížím na 170°C. Na mřížku dám dortovou formu s korpusem i krémem a peču asi 30 minut. Hotový cheesecake poznám tak, že okraje jsou téměř pevné, ale střed dortu se ještě lehce „chvěje“.
  7. Hotový dort nechám vychladnout při pokojové teplotě, pak přikryju folií a v lednici odležím do druhého dne. To je nezbytnost! Teprve tak se všechny chutě spojí a docílíte toho správného gurmánského zážitku!
  8. Před servírováním ozdobím sezónním ovocem, jedlými květy nebo třeba jen potřu zakysanou smetanou a lehce zapráším ochuceným cukrem (k jahodové marmeládě se hodí nejlépe vanilkový). A můžeme vítat!