Jarní minestrone s pestem z mladých kopřiv
Tahle polévka je opravdu vděčná. Jednoduše do ní dáte kousek od každé zeleniny, kterou doma najdete (nemusíte se striktně řídit mým návodem, klidně experimentujte) a tak je pokaždé jiná a přesto pokaždé naprosto dokonalá. Záleží jen na vaší chuti a náladě.
A protože máme ještě pořád jaro, tak si uděláme jarní variantu a doplníme ji čerstvým kopřivovým pestem. Kopřivy jsou právě v plné síle a minestrone dodají pikantní tečku na závěr. Pesto z ní udělá hvězdu. Z té polévky samo sebou, a z vás, z kuchaře jakbysmet.
Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 g anglické slaniny na kostičky nebo nudličky
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 bulva fenyklu, nakrájená nadrobno
- 2 řapíky celeru, nakrájené nadrobno
- 1 bobkový list
- 2 snítky tymiánu
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 400g konzerva sekaných rajčat
- 150 g drobných těstovin
- 1/4 malé kapusty
- 400g uvařených bílých fazolí
- 90 g kopřivového pesta
- sůl a čerstvě mletý pepř
- Rozpálím si ve velkém hrnci olivový olej a na středním plameni na něm asi 3 minuty opékám nakrájenou anglickou slaninu.
- Přidám česnek, mrkev, cibuli, fenykl, celer, bobkový list a tymián a dál restuji, dokud zelenina nezačne chytat barvu .
- Vmíchám protlak, vše zaliju vývarem smíchaným s rajčaty a přivedu k varu.
- Jakmile začne polévka vřít, vsypu těstoviny, zamíchám a vařím podle návodu, tak aby byly al dente. Nakonec přidám nakrájenou kapustu a fazole a prohřívám minutku, dvě.
- Ještě dochutím solí a pepřem a při servírování ozdobím na talíři pestem z mladých kopřiv.
Pokud polévka zbude do druhého dne, počítejte s tím, že těstoviny většinu vody dodatečně „vypijí“ a proto mějte v záloze ještě půl litru vývaru na doředění při ohřevu.