Kančí kýta se šípkovou
Vita jezdí každý rok na kance. Na lov, kdy prosedí půl jasné zimní noci na posedu v naprostém tichu a společnost mu dělá jen jeho stejně mlčící kamarád myslivec a měsíc na obloze – nejlépe v úplňku, tak aby bylo na kance pěkně vidět. Je to nádhera, povídá. Podezírám ho, že tam jezdí oba stejně jen kvůli té nádheře a kance, kteří se přijdou na siláž nakrmit, nechávají být a jen se tak v tom tichu kochají……protože…..nikdy nic nepřivezl.
Já si však nemůžu nechat kančí se svíčkovou ujít….už jen kvůli té vzpomínce na Slavnosti sněženek a jejich nostalgii. Kance tedy nakoupím, pro skleničku šípkovky sáhnu do zásob a než se Vita vrátí, bude ta pravá kančí pečeně na stole. Nádhera na druhou…..
Suroviny:
1,5 kg kančí kýty + slanina na špikování 100g
3 lžíce slunečnicového oleje
100 g slaniny, pokrájené nadrobno
80 g hladké mouky
1 lžička přírodního cukru + trochu na dochucení omáčky
3 lžíce dezertního vína
na marinádu :
3 cibule, pokrájené nadrobno
4 mrkve, nakrájené nadrobno
3 petržele, nakrájená nadrobno
1/2 malého celeru, nakrájeného nadrobno
10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, lžička sušeného tymiánu a 5 kuliček jalovce
šťáva z jednoho citronu
100 ml vinného octa
200 ml slunečnicového oleje
na šípkovou omáčku :
200 ml červeného vína
120 g šípkové marmelády
citronová šťáva + sůl na dochucení
- Smíchám suroviny na marinádu a naložím do ní na dva dny maso. Přetáhnu folií a nechám v lednici.
- Po dvou dnech maso z marinády vyjmu, osuším, prošpikuju slaninou, obalím v mouce (zbytek mouky nechám na omáčku), v pánvi rozehřeju olej a kýtu na něm ze všech stran prudce opeču.
- Předehřeju si troubu na 180 stupňů. Na sporáku rozehřeju pekáč, dám do něj slaninu a kořenovou zeleninu z marinády. Pak zamíchám cukr a zaliju octem z nálevu a dezertním vínem. Do pekáče pak vložím maso a peču ho alespoň hodinu a půl, spíš dvě, doměkka.
- Upečené maso vyjmu a dám stranou do tepla. Pekáč postavím na plotnu a nechám šťávu odpařit tak, aby zbyl jen tuk. Ten zapráším zbytkem mouky, zaliju červeným vínem, trochou vývaru a přidám šípkovou marmeládu. Omáčku povařím, dochuťím cukrem, citronovou šťávou a solí.
- Nejvíc nám doma jde kančí se šípkovou dohromady s karlovarským knedlíkem, ale klidně použijte i klasický houskový……jen prosím, doma udělaný, nadýchaný a v puse se rozplývající…..