Kynutá bábovka a la Sicilia
Mám ráda propojování nezvyklého a objevování rozmanitosti kombinací – v životě i v kuchyni. Výsledkem jedné okamžité inspirace je i tahle bábovka……je klasicky kynutá, ale namísto českého máku plněná mandlemi ze žhavé Sicilie a doplněná citronovou marmeládou s kardamomem.
Když jsem ji poprvé upekla, kluci byli právě na lyžích a pak, když se večer vrátili…….nezbyl ani drobeček. Na kost promrzlí, sedli k teplému čaji a přidávali si a přidávali………byla radost dívat se na ně. S ruměncem na tváři od sluníčka a větru, příjemně unavení a notně hladoví – prostě všechno spráskli a šli spát.
Ale určitě nemusíte čekat na další zimu, protože chutná i na jaře, v létě a na podzim. Máme vyzkoušeno!
Ingredience :
20 g droždí
2 lžíce cukru
500 g hladké mouky
250 ml mléka
1 lžička soli
1 sáček vanilkového cukru
4 lžíce rozpuštěného másla + trocha na potření
2 žloutky
máslo a hrubá mouka na vymazání formy
moučkový cukr na poprášení
Na mandlovou nádivku:
150 g změklého másla
120g přírodního krupicového cukru
3 středně velká vejce
120g mletých mandlí
lžičku mandlového likéru ( můžete vynechat)
+ troška citronové marmelády s kardamomem
- Droždí smíchám v misce se lžičkou cukru, lžičkou mouky a troškou vlažného mléka.
- Do velké mísy prosiju mouku, přidám zbytek cukru, vanilkový cukr, sůl, rozpuštěné máslo a lehce rozšlehané žloutky.
- Až vzejde kvásek, přidám ho do mísy k ostatním ingrediencím a zadělám těsto. Pěkně vařečkou, odspodu, tak aby se mohlo nadechovat. Přesně tak, jak naše prabáby zadělávaly na chleba. Pro toho, kdo to nedělá denně, je to velká dřina…. ale vytrvám a vypracovávám, dokud není těsto krásně hladké a lesklé. Potom ho lehce zapráším hladkou moukou, přikryju utěrkou a nechám někde v teploučku asi hodinu kynout.
- Mezitím si připravím mandlovou nádivku: v míse utřu máslo s cukrem do pěny, vezmu tyčový mixér se šlehací metlou a pomalu zašlehávám rozšlehaná vejce, tak, aby se mi důkladně spojila s utřeným máslem. Nakonec přidám mleté mandle, likér a důkladně promíchám.
- Vymažu si a vysypu bábovkovou formu. Ráda používám formy na malé bábovky – uvedené množství vystačí na 1 velkou klasickou bábovku nebo 4 malé. Troubu předehřeju na 180°C.
- Vykynuté těsto rozválím na obdélník/ v mém případě na 4. Jeho delší strana musí být dlouhá jako obvod bábovkové formy, raději o pár centimetrů více. Povrch potřu připravenou nádivkou a sroluju jako závin. Vložím do formy, ve spoji důkladně zmáčknu, to aby náplň příliš neutíkala. Nebojte se, i když se tak stane, vůbec nic se neděje, bábovka bude přesto dokonalá.
- Velkou bábovku peču necelou hodinu, malé o čtvrt hodiny méně. Raději hlídám a vyzkouším špejlí, zda je těsto upečené. Povrch bábovky bude křupavý a zlatavý.
- Vychladlou ji lehce posypu moučkovým cukrem a servíruju doplněnou o citronovou marmeládu s kardamomem, která se s mandlemi krásně propojí a celému dezertu dodá báječnou svěžest.