Marmeládová Dalemain tour
Velká Británie, Cumbria, Dalemain nedaleko Penrithu a marmeládové mistrovství světa. Být tady těch pár dní pro mě bylo ohromným zážitkem. Všechno to začalo o pár týdnů dříve……
Vita byl celý leden někde v tramtárii v kambodžské džungli a já si už po 14 dnech říkala, že jsem trochu přestřelila (proč já ho ujišťovala, že má jet, proboha???), valila se na mě spousta úkolů jak pracovních tak rodinných a ještě ke všemu jsem měla připravit vzorky marmelád na odeslání do Anglie. No potěš! Málem jsem to vzdala a nechala celou soutěž plavat. Však co, 2 bronzy z loňska mám a vím, že dělám svou práci dobře, tak proč to rvát na krev a šílet????
Nevydržela jsem :) Zakousla jsem se, vařila jak o život a na poslední chvíli 4 vzorky zabalila a odeslala. Však se uvidí, o nic nejde…..
Ten email mi málem vyrazil dech, seděla jsem konsternovaná před monitorem několik minut a pak tomu nemohla ještě pár dalších dní uvěřit. Zlato a dva bronzy! To snad není možný! Pozvání na slavnostní vyhlašování vítězů a víkendový festival. Možnost osobně se zúčastnit a poznat skvělé lidi, kteří každoročně soutěž organizují. Tomu by nikdo neodolal!
A pak, když jsem v Dalemain přebírala ocenění z rukou japonského velvyslance ve Velké Británii, málem jsem se rozbrečela dojetím (vím, ta fotka by byla hezčí s rozzářeným úsměvem, ale copak to šlo?). Na festivalu ochutnala desítky marmelád světové kvality, poznala spoustu skvělých lidí a prožila parádní 4 dny. Zábavný a obohacující byl i workshop o výrobě marmelád s kapacitou britského průmyslu, zástupcem značky Mackays a Jane Hasell-McCosh, zakladatelkou World´s Marmalade Awards. A kdybyste viděli tu kuchyni, kde Jane svoje marmelády vyrábí! Kdyby ji viděla „má“ paní úřednice na Hygieně výživy, asi by si musela sednout a pořádně to rozdýchat! :)
Mám velkou radost z toho, že ocenění získalo i několik dalších výrobců z Česka. Znamená to, že i u nás je už velký zájem o kvalitní potraviny a zajímá nás, co jíme. Thumb up!
Dalemainská hvězda je vysoké ocenění pro malé výrobce marmelád podobné Michelinské hvězdě pro restaurace. Znamená záruku kvality a také je velkým závazkem. Závazkem dostát nejvyšší kvality, neuhnout ani o píď, stále se učit, hledat ty nejlepší postupy a kombinace chutí a precizovat produkty. Je to ocenění, které mě zase o kousek posunulo dál……. k samému srdci kulinářského umění, k tomu nejlepšímu, ke světové třídě. Jsem za něj nesmírně vděčná a vynasnažím se, abych mu dělala čest! Díky, díky moc!
Zážitků z těch několika dní je moc a moc..…. těžko vybrat ty největší a tak ve zkratce posílám pár postřehů z našeho cestování napříč Lake District, skrz Cumbrian mountains a podél Hadriánova valu:
V Anglii prší, mží, lije, cedí nebo krápe……. na přeskáčku, dohromady a nepřetržitě….. pořád!
Řídit musí dva….. řidič kouká na řadicí páku a spolujezdec na dopravní situaci :)
V centru patnáctitisícového Penrithu jsme našli 15 kadeřnictví (já je fakt počítala!), která byla ve čtvrtek v podvečer plná k prasknutí……. asi rostou Angličanům z toho věčnýho deště vlasy rychleji!
Michelinská restaurace ani Hilton nemusí byt předraženou snobárnou pro horních deset tisíc…… nepřeháníme my to v Česku trošku s tou konzumní adorací?
Na anglickém venkově jsem si mezi kamennými zídkami připadala jak pošťák Pat a bála se, že zas urazím zpětný zrcátko….. Vita to trefně nazval jízdou po Velké čínské zdi :)
Rallye v horách je fajn adrenalin, jen nesmíte myslet na to, že do oficiálního předávání vám zbývá krutě málo času a jestli se teď něco stane, pak to prostě prošvihnete……
Ochutnat stovku marmelád a pak zkolabovat na předávkování cukrem!
Anglická marmeládová slavnost – španělské flamenco, italské prosecco, německý bratwurst….. vítejte v multikulti :)
Jako Římané ve vítězném tažení shlížíme do dálky ke Skotským výšinám, jako druidové vzýváme bohy uprostřed kamenného kruhu vysoko nad Keswickem, jako anglická venkovská šlechta se kocháme v Dalemain gardens…… tu historii tu cítíte do morku kostí……
No stress, když nám zruší let….. s radostí to vezmeme oklikou přes Paříž :)
Pro rekapitulaci a pořádek : zlatá je Pomerančová s fíky marinovanými v portském, bronz mají Červený pomeranč extra a Citronová s limoncellem
Ještě jednou Vám všem děkuju za gratulace a účast v soutěži o zlatou marmeládu. Už se těším, až se potkáme na některé akci osobně. Krásné jarní dny!