Podzimní šípkový cheesecake
Když jsem letos navařila první várku naší šípkovky, ozvala se mi Jana, že ji už netrpělivě vyhlíží. To mi udělalo nesmírnou radost, protože bylo nad slunce jasný, že světlo světa spatří opravdový skvost.
Jana peče cheesecaky. A peče je zatraceně dobře. Tak dobře, že letos vyhrála 1. místo Prague cheesecake festivalu. Peče poctivě, se zápalem, s umem zkušeného gastromatadora, který byl šéfkuchařem čtyřhvězdičkového hotelu v Praze a nikdy, za nic na světě by nedopustil, aby pod jeho rukama vzniklo něco, za co by se nemohl 100% postavit.
Já ten šípkový cheesecake ještě neochutnala, ale měla jsem jiné – pistáciový, arašídový nebo čokoládový a do jednoho byly naprosto famózní. Tak si moc považuju, že s námi dnes Jana sdílí svoje know-how a upeče jeden jedinečný podzimní šípkový cheesecake tady s námi na Monamy…..
Ingredience
Na korpus:
- 250 g máslových sušenek
- 200 g másla
Na náplň :
- 600g krémového sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
- 200 g ricotty
- 200g šípkového džemu
- 1 celé vejce
- 5 žloutků
Na zdobení :
- 100 ml smetany na šlehání
- 250 g bílé čokolády
- 250g krémového sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
- 1 vanilkový lusk nebo esence
- Sušenky rozdrtím ve food procesoru společně s máslem. Pokud nemáte food procesor, můžete sušenky rozdrtit v sáčku a smíchat se změklým máslem ručně. Formu na dort o průměru 26cm vyložím pečicím papírem a směs ze sušenek a másla pečlivě upěchuji rukou na dno formy. Vložím na chvilku do lednice.
- Troubu si předehřeji na 160 stupňů.
- Sýr s ricottou a džemem vyšlehám do hladkého krému. Můžeme přidat cukr, není to ale nutné. Potom přidám vejce a žloutky a šlehám na nejnižší stupeň, jen tak, aby se vše promíchalo. Naleji na vychlazený, předem připravený korpus ze sušenek a másla.
- Peču v předem vyhřáté troubě cca 50 minut. Protože každá trouba peče jinak, sledujte spíš stav cheesecake: měl by být pevný, ale zároveň měkký. Rozhodně do něj nezapichujte špejle, spíš se jen lehce dotkněte prstem, zda je povrch pevný.
Lepších výsledků dosáhnete pečením ve vodní lázni (obalíte formu na dort pevně potravinovou folií a vložíte do větší nádoby s vodou , měla by být do poloviny ponořená) Další variantou je vložit pod pekáč s formou na cheesecake kastrol s vodou a péct společně. Odpařující se voda simuluje vodní lázeň.
- Po vychladnutí (druhý den po upečení a po vychlazení v lednici) přichází ke slovu zdobení dortu.
- Zahřeju smetanu společně s bílou čokoládou a vanilkou. Vymíchám hladkou polevu a částí poliji povrch zchladlého cheesecake. Do vyšlehaného sýra přidám zbytek zchladlé polevy a tímto krémem zdobím dort.
Něco navíc: Málokomu vyjde první pokus o cheesecake světoborně, ale stačí vytrvat a po pár zopakováních si jistě vychytáte všechny drobnosti a budete jím oslňovat při oslavách.
Přeji Vám, ať Vás to hlavně baví……….. alespoň tak, jako mě! S láskou Jana