Pokud hledáte recept na rodinný oběd, takový ten z amerických filmů, kdy sedí celá rodina kolem stolu a hostitelka přináší kouřící se pečeni doprostřed sváteční tabule. Z ruky do ruky koluje mísa se zeleninou a přílohami, všichni si povídají, vyprávějí zážitky, špičkují se a panuje veselá domácká atmosféra. Tak tady ten recept máte.

Ono totiž, když uděláte jídlo, kdy si všichni strávníci nabírají z jedné mísy, setkávají se u toho pohledy a nabízejí si navzájem, pak se taková atmosféra vykouzlí úplně sama. A řeknu vám, takový nedělní oběd je prostě to NEJ. Tak vás na něj srdečně zveme.

Suroviny:

  • 1,5 kg pražské šunky – s ponechanou kůží
  • cca. 40 ks hřebíčku
  • 1 sklenička pomerančové marmelády s koňakem – cca. 200g
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 5 lžic jemné dijonské hořčice
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 1kg brambor den předem ve slupce uvařených
  • svazek jarní pažitky
  • 1 červená cibule
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • Sůl, pepř
  1. Pár hodin před úpravou vyndám šunku z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Kůži šunky ostrým nožem nakrájím do mřížky nakoso. Do každého čtverečku zapíchnu jeden hřebíček.
  2. Marmeládu, pomerančovou šťávu, hořčici a třtinový cukr smíchám v rendlíku a za stálého míchání zahřívám, dokud se cukr nerozpustí. Stáhnu plamen a za občasného míchání vařím 5 minut.
  3. Troubu si rozehřeju na 160°C. Polovinou připravené glazury potřu nakrojenou šunku ze všech stran a vložím do pekáčku. Podliju trochou vody, přikryju alobalem a peču 1,5 hodiny.
  4. Poté alobal sejmu, šunku znovu potřu zbývající glazurou a již nezakrytou peču cca. 20 minut při 180°C, tak aby vršek pěkně zkaramelizoval. Když se špičky kůže trošku připálí, vůbec to nevadí.
  5. Mezitím, co se šunka peče, připravím si jednoduchý bramborový salát, který je jako příloha naprosto bezkonkurenční!
  6. Oloupu brambory, Nikola je nakrájí – kousek co kousek, pěkně od oka, nasekám pažitku a nadrobno nakrájím cibulku. Připravím si zálivku ze zakysané smetany, vinného octa, soli a pepře. Nakonec všechno smíchám, případně ještě dosolím. Hotový salát přetáhnu ve velké míse strečovkou a nechám odležet v lednici, dokud se šunka neupeče. Pak přímo v té míse postavím doprostřed stolu.
  7. Upečenou šunku nakrájím na plátky a hezky celou na velkém táce servíruju strávníkům.