Šunka na sladko s koňakem
Pokud hledáte recept na rodinný oběd, takový ten z amerických filmů, kdy sedí celá rodina kolem stolu a hostitelka přináší kouřící se pečeni doprostřed sváteční tabule. Z ruky do ruky koluje mísa se zeleninou a přílohami, všichni si povídají, vyprávějí zážitky, špičkují se a panuje veselá domácká atmosféra. Tak tady ten recept máte.
Ono totiž, když uděláte jídlo, kdy si všichni strávníci nabírají z jedné mísy, setkávají se u toho pohledy a nabízejí si navzájem, pak se taková atmosféra vykouzlí úplně sama. A řeknu vám, takový nedělní oběd je prostě to NEJ. Tak vás na něj srdečně zveme.
Suroviny:
- 1,5 kg pražské šunky – s ponechanou kůží
- cca. 40 ks hřebíčku
- 1 sklenička pomerančové marmelády s koňakem – cca. 200g
- šťáva z jednoho pomeranče
- 5 lžic jemné dijonské hořčice
- 5 lžic třtinového cukru
- 1kg brambor den předem ve slupce uvařených
- svazek jarní pažitky
- 1 červená cibule
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 lžíce bílého vinného octa
- Sůl, pepř
- Pár hodin před úpravou vyndám šunku z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Kůži šunky ostrým nožem nakrájím do mřížky nakoso. Do každého čtverečku zapíchnu jeden hřebíček.
- Marmeládu, pomerančovou šťávu, hořčici a třtinový cukr smíchám v rendlíku a za stálého míchání zahřívám, dokud se cukr nerozpustí. Stáhnu plamen a za občasného míchání vařím 5 minut.
- Troubu si rozehřeju na 160°C. Polovinou připravené glazury potřu nakrojenou šunku ze všech stran a vložím do pekáčku. Podliju trochou vody, přikryju alobalem a peču 1,5 hodiny.
- Poté alobal sejmu, šunku znovu potřu zbývající glazurou a již nezakrytou peču cca. 20 minut při 180°C, tak aby vršek pěkně zkaramelizoval. Když se špičky kůže trošku připálí, vůbec to nevadí.
- Mezitím, co se šunka peče, připravím si jednoduchý bramborový salát, který je jako příloha naprosto bezkonkurenční!
- Oloupu brambory, Nikola je nakrájí – kousek co kousek, pěkně od oka, nasekám pažitku a nadrobno nakrájím cibulku. Připravím si zálivku ze zakysané smetany, vinného octa, soli a pepře. Nakonec všechno smíchám, případně ještě dosolím. Hotový salát přetáhnu ve velké míse strečovkou a nechám odležet v lednici, dokud se šunka neupeče. Pak přímo v té míse postavím doprostřed stolu.
- Upečenou šunku nakrájím na plátky a hezky celou na velkém táce servíruju strávníkům.