Tartaletky s lemon curdem
S Lemon curdem jsem se kdysi poprvé setkala v Anglii v místním obchodě. Zaujal mě, ale neuhranul. Jeho konzistence byla spíš podobná zželírované šťávě, ale chutnal svěže a jiskrně citrónově. Pak jsem někde a už si vůbec nepamatuju kde (byť by to za zapamatování stálo, protože zážitek to pro mě byl veliký), ochutnala tartaletku plněnou lemon curd a zdobenou sněhovými špičkami a zamilovala jsem se!
Hledala jsem, až jsem našla recept na lemon curd, který považuju za nejlepší ze všech, protože konzistence výsledného krému je hebká a jemná a zároveň svěží. Díky tomu se skvěle chuťově snoubí s křehkým těstem a hlavně…… když vydržíte do druhého dne, stane se doslova zázrak. Korpus převezme vlhkost krému, chutě se propojí a vás čeká nezapomenutelná rozkoš při každém soustu :)
Suroviny na korpus : na 1 velký koláč o průměru 24 cm nebo 16 tartaletek
- 150g másla
- 90g cukru
- 2 žloutky
- 255g hladké mouky
- Špetka soli
Suroviny na lemon curd : cca. 600ml
- 8 žloutků
- 140 g třtinového cukru
- 140 ml citrónové šťávy
- 100 g másla
- kůra ze 4 bio citrónů, jemně nastrouhaná
Suroviny na sníh :
- 125g cukru
- 100g bílků (cca. 3 velké bílky, ale raději zvážím)
- Nejprve vypracuji těsto na tartaletky. Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Máslo s cukrem utřu do bílé pěny a poté zašlehávám žloutek po žloutku. Počkám, až se mi první žloutek rozšlehá s máslem, poté přidám druhý. Nakonec ručně vmíchám mouku a sůl a vypracuji hladké těsto, které dám na 20 minut odpočinout do lednice. Ještě lepší je nechat ho v lednice přes noc. Hotové těsto vydrží v chladničce až 5 dní, lze jej tedy připravit s předstihem.
- Odleželé těsto vyválím, vykrojím kolečka o větším průměru než jsou formičky, okraje seříznu, dno propíchám vidličkou a dám péct na 180°C na 12min. Po upečení nechám vychladnout a poté vyklepnu z formiček. Hotové korpusy je možné zabalit do potravinářské folie a zamrazit do zásoby. Před podáváním stačí nechat cca. hodinu při pokojové teplotě.
- Když se mi pečou tartaletku, připravím si lemon curd. Citróny dobře omyju, kůru nastrouhám na jemném struhadle. Toto je moment, kde by se mohla stát zásadní chyba. Velmi dbám na to, abych strouhala pouze žlutou část kůry, bílá vrstva totiž zhořkne a celý krém by byl na nic…
- Smíchám všechny ingredience a ve vodní lázni za občasného míchání zahřívám tak dlouho, dokud nezhoustne do konzistence husté kaše.
- Takto čerstvý krém, můžu hned použít, uzavřený vydrží v lednice až 2 týdny a po zavaření ho můžu skladovat v lednici až 3 měsíce.
- Připravené korpusy tartaletek naplním pomocí sáčku s hladkou špičkou lemon curdem.
- Bílky s cukrem svařím nad vodní lázní, dokud se cukr nerozpustí, maximálně do 50°C a pak vyšlehám pevný sníh, který opět pomocí sáčku s hladkou špičkou nastříkám na připravené tartaletky. Pistolí pak povrch sněhu zkaramelizuji a voala, mám hotovo!