Velikonoční mrkvánky
Dřív, když se děti vrátily z velikonoční výslužky po vsi, v jejich košíčku byly kromě vajíček taky perníčky, křížaly, sušený švestky, preclíky. Dnes mi kluci domů nosí čokoládový zajíce bez čokolády, sladký tyčinky všeho druhu kvality pochybné, v lepším případě želatinový medvídky a rybičky. Co naplat, většina jich končí v koši…….
A já navazuji tam, kde naše prabáby skončily a od letoška už peču pro koledníky dobroty jen domácí, nešizené, se srdcem na dlani dělané. Trošku na protest, ze vzdoru, ale hlavně s vědomím toho, že když tuhle výslužku to malé dítko sní, pak svému tělu udělá dobře a předčasně ho nezabíjí průmyslovým sajrajtem.
Proto, zapomeňte se mnou na supermarkety, tatranky a všemožný náhražky opravdovýho jídla, co se složení i chuti týče…….a napečte se mnou…….třeba Mrkvánky. S tímhle receptem zaručeně ohromíme.
Suroviny na cca. 20 šátečků:
210g špaldové mouky
140g strouhané mrkve
140g másla
1/2 prášku do pečiva
marmeláda
- Mouku smíchám s kypřícím práškem, přidám mrkev a postrouhám máslem ( žádná Hera!). Vypracuju hladké nelepivé těsto, když je potřeba, dosypu trochu mouky.
- Vyválím na pomoučeném vále na tloušťku cca. 2-3mm a vykrájím čtverce.
- Doprostřed každého dám lžičku marmelády – u nás tentokrát šípková s hřebíčkem a dýňové pyré se skořicí – přehnu do trojúhelníku a okraje stlačím hezky vidličkou, aby se mi neotvíraly.
- A pak šup do trouby na 30 min. na 180°C.
Až vychladnou, malinko je zapráším cukrem, aby i na oko vypadaly skvostně, nádherně zabalím, převážu mašličkou, i vzkaz pro koledníka přidám. Tak krásný velikonoce!